Sladkovodní medůzky - 2003/08

   
   Jednoho extra teplého srpnového dne, mi zavolala kamarádka Tereza, že by nebylo špatné se jít o víkendu zanořit do nějakého lomu poblíž Prahy. Musím říct, že nejsem úplně náruživým sladkovodním potápěčem a tak jsem nad tou nabídkou chvíli přemýšlel, ale protože Terezce není lehké odmlouvat, brzy jsem řekl, že něco vymyslím. Začal jsem surfovat po potápěčských stranách, která lokalita by měla aktuálně přijatelné podmínky a nabízela něco zajímavého. 
Tu mě zaujalo aktuální hlášení jednoho potápěče z lokality Kojetice, že tam narazil na tisíce medůzek sladkovodních. Vzpomněl jsem si na studentská gymnazijní léta, někdy kolem roku 1982, kdy jsme se zrovna o tomto živočichovi učili v zoologii. Pan profesor zasvěceně vyprávěl, jak tento živočich již v Československu nežije a mě napadla krásná provokace: "Tu přece musím někde sehnat živou!" A skutečně se mi podařilo získat informace, že se medůzky zrovna vyskytují v jedné polabské pískovně u Ovčár. No následující pondělí jsem už s medůzkou ve sklenici provokativně mával před tabulí:)



 
tethys_med01.jpg
tethys_med01.jpg
Tereza, Kóta, Kristýna 
tethys_med02.jpg
tethys_med02.jpg
úprava výstroje
tethys_med03.jpg
tethys_med03.jpg
před zanořením
   
  Od té doby jsem nikde ani v těch Ovčárech medůzku neviděl, až teď jsem narazil na informaci o Kojeticích a rozhodl se, že pojedeme právě tam. Vyrazili jsme celkem 4 a těšili se na medůzky a nám doposud neznámou lokalitu Kojetického lomu. Bylo opravdu krásně. Vyndali jsme z auta vercajk a postupně ho začali přenášet k lomu. Nyní jsme viděli, že lom je tak trochu smetiště, ale voda vypadala nádherně. Jenom jsem se trochu divil, že na hladině nevidím žádnou medůzku, což se ale záhy vysvětlilo. Brzy jsme zjistili, že medůzky jsou na termoklině, ve hloubce cca 4m a bylo jich tam opravdu tisíce. Pokud někdo znáte záběry z Jellyfish lake z Palau, tak toto bylo naprosto srovnatelné. Vyvážil jsem se přesně do těch 4m a užíval si báječné "sněhové" vánice malých bílých medůzek. Opravdu estetický zážitek, i proto, že medůzka sladkovodní nemá žádné žahavé orgány.




tethys_med04.jpg
tethys_med04.jpg
tethys_med05.jpg
tethys_med05.jpg
tethys_med06.jpg
tethys_med06.jpg

Medůzka sladkovodní
- Craspedacusta sowerbyi

  Původně z Jihovýchodní Asie, nikdo neví jak byla zavlečena do Evropy, ale v Evropě poprvé popsána v roce 1880 sekretářem londýnské botanické společnosti, panem Sowerbym v zahradním rybníčku v londýnském Regent´s Parku. Od té doby byla pozorována v mnoha zemích Evropy, v Čechách poprvé v roce 1930 ve Vltavě. 
Je to tak trochu záhadný tvor. Může se stát, že ji na některé lokalitě spatříte, potom několik let ne, ale potom zase. To je vysvětlitelné, souvisí to s teplotou vody. Medůzka většinou žije pouze ve stadiu mikroskopického polypa, který není téměř pouhým okem patrný, ale pokud se voda zahřeje na víc než 20°C po více týdnů, polypové se začnou hromadně proměňovat v medůzky. Takže výskyt medůzek souvisí s tím, jak teplé se vydaří léto a můžeme je pozorovat hlavně v srpnu. Již méně je jasno v tom, jakým způsobem medůzky expandují na nové lokality, ale předpokládá se, že je to pravděpodobně v žaludcích vodních ptáků. Tím by se vysvětlovalo, proč je nacházíme i v malých izolovaných vodních plochách, např. v již zmíněných polabských pískovnách.





tethys_med07.jpg
tethys_med07.jpg
Kótův starý neopren
tethys_med08.jpg
tethys_med08.jpg
...a tak
tethys_med09.jpg
tethys_med09.jpg
"hoď mi ještě volovo!" yenda:)
tethys_med10.jpg
tethys_med10.jpg
tethys_med11.jpg
tethys_med11.jpg
tethys_med12.jpg
tethys_med12.jpg

Jinak potápění s medůzkami se nám velmi líbilo a těšíme se na příští léto, že se za nimi zase vydáme.

www.tethys.cz